Τεκτονική Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος έχει μακρά και σημαντική ιστορία. Το 1893 η Στοά «Πυθαγόρας» ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει και λειτουργήσει στο Τεκτονικό Μέγαρο βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο.

Δυστυχώς, όμως, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδος από τα ναζιστικά στρατεύματα η Βιβλιοθήκη μαζί με όλα τα ιστορικά αρχεία του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού, όπως και των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών Τεκτονικών δυνάμεων, κατασχέθηκαν και τα βιβλία μεταφέρθηκαν -πιθανώς- στο Βερολίνο από όπου είτε χάθηκαν είτε τα πήρε η τότε Σοβιετική Ένωση.

Μετά την απελευθέρωση και ιδίως μετά το 1950 άρχισε μία συντονισμένη προσπάθεια της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος για την επανασύσταση της Τεκτονικής Βιβλιοθήκης. Σε αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν τα μέλη του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού που προσέφεραν βιβλία από τις ιδιωτικές τους συλλογές. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να συγκεντρωθεί, με την πάροδο του χρόνου, ένας σημαντικός αριθμός τίτλων που κάλυπταν ένα μεγάλο γνωστικό εύρος, συμπεριλαμβανομένων και Τεκτονικών θεμάτων.

Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης συνεχίστηκε με δωρεές μελών αλλά και εκδοτικών οίκων και σήμερα περιλαμβάνει περί τους 15.000 τίτλους.

Σήμερα, υπό την αιγίδα και αμέριστη συμπαράσταση του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, η ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί

Η Βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται με προσφορές βιβλίων από τα μέλη του Ελληνικού Τεκτονισμού αλλά και από εκδοτικούς οίκους και δέχεται τους επισκέπτες/μέλη κατά τις ώρες λειτουργίας της καθημερινά 17.00-20.00.