Σ.·. Στ.·.  Προμηθεύς υπ’ αριθ. 37, εν Ανατολή Αθηνών                                     

Ημερομηνία  εγκαθιδρύσεως:  18 Φεβρουαρίου 1906
Η Στοά συνεδριάζει κάθε Τρίτη

Ιδρυτικά μέλη:

Σύντομο ιστορικό:

Κοιτίδα του ‘‘ΠΡΟΜΗΘΕΩΣ’’ υπήρξε η Στοά ‘‘Μαραθών’’.

Κατά τη συνεδρία της Στοάς ‘Μαραθών’’ της 15ης Μαΐου 1904, ανεφέρθη ότι επίσημος αντιπροσωπεία Βουλγαρικών Στοών θα επισκέπτετο την Στοάν. Εις αυτό, αντέδρασε εντονότατα ο Αδελφός Ρήτωρ, πράγμα που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Σπυρίδωνος Νάγου και άλλων αδελφών της Στοάς, με κατάληξη την αποχώρηση και το αίτημά τους, για δημιουργία νέας Στοάς. Της Στοάς του ‘Προμηθέως’’.

Η συνεδρία εγκαταστάσεως της Στοάς ‘Προμηθεύς’’ έλαβε χώρα την 18η Φεβρουαρίου 1906, ημέρα Κυριακή και ώρα 21:30. Ο εγκαθιδρυτικός λόγος του Σπ. Νάγου  σηματοδότησε την μέλλουσα πορεία της Στοάς και έθεσε τα αυστηρά οροθέσια της λεγομένης ‘‘ιδιαιτέρας παραδόσεώς’’ της, ως Εργαστηρίου μελέτης, προαγωγής και εφαρμογής των αρχών και των διδαγμάτων των αρχαίων Ελλήνων κλασσικών φιλοσόφων.

Η Στοά ηργάζετο κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Η συμμετοχή των μελών της στις πολεμικές εμπλοκές της περιόδου εκείνης, την ανάγκασε να τεθεί δύο φορές σε ανενεργό κατάσταση. Από τις 04/03/1919 λειτουργεί αδιατάρακτα μέχρι το 1941, οπότε ανέστειλε τις εργασίες της, όπως και όλες οι Στοές, λόγω της Γερμανικής Κατοχής.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξαν συναντήσεις των αδελφών της Στοάς. Υπό τον Ιωάννη Βασιλή συνέστησαν την αντιναζιστική οργάνωση ‘‘Φοίνιξ’’, της οποίας μανιφέστο απετέλεσε το βιβλίο του αδελφού Βασιλή ‘‘Τα ανθρώπινα δικαιώματα και αι φυσιοκρατικαί αυτών βάσεις’’, που εκδόθηκε το 1942.

Η Κατοχή είχε σχεδόν διαλύσει εκ βάθρων τον τεκτονικό ιστό και πολλοί αδελφοί εχρειάζοντο κατάρτιση και ενημέρωση. Η Μεγάλη Στοά τότε, συνέστησε Παντεκτονικά Φροντιστήρια και ανέθεσε στους αδελφούς του Προμηθέως Αντώνιο Αδριανόπουλο και Ιωάννη Βασιλή τη διεξαγωγή των.

Οι ιδρυτές του «Προμηθέως» ξεδίπλωσαν επίσης μια νέα αντίληψη τεκτονικών εργασιών, χαρακτηριστικό στοιχείο της οποίας ήταν η άμεση επαφή με την φύση και η σωματική άσκηση, με εκδρομές και θαλάσσια λουτρά. Αυτό είχε σαν συνέπεια την ίδρυση του «Τεκτονικού Ομίλου Εκδρομών» το 1927, που μετασχηματίστηκε 10 έτη μετά, στον μέχρι σήμερα υφιστάμενο «Αρχαιόφιλο Όμιλο Εκδρομών».

Η άσκηση Φιλανθρωπικού Έργου ασκείται από της ιδρύσεως της Στοάς μέχρι σήμερα ανελλιπώς,  τόσον από μεμονωμένα μέλη του Εργαστηρίου, όσον και ως Στοά, πολλές φορές σε συνεργασία με τη Μ.Σ.Τ.Ε., και πάντοτε υπό τον νόμον της σιγής, προς πάσχοντες συνανθρώπους μας.

 Διακριθέντες Τέκτονες στην Ελληνική κοινωνία μέχρι το 1980:

 Εκδόσεις των αδελφών της Στοάς:

Αδ. της Στ. που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος:

 Επίτιμα Μέλη της Στοάς:

 Διεθνείς σχέσεις:

Οκτώβριος 2008: Η  Στοά Προμηθεύς υπ’ αρ. 37 Αν.·. Αθηνών αδελφοποιείται μετά των ήδη αδελφοποιημένων  Στοών της Μεγ.·. Αν.·. της Ιταλίας:  Prometeo υπ’ αρ. 261 Αν.·. Τάραντος, Prometeo υπ’ αρ. 1133 Αν.·. Κοζέντσα και  Prometeo υπ’ αρ. 1140 Αν.·. Μπολόνια. Η εκδήλωση ετελέσθη στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών.