Δηµήτριος Ροδοκανάκης (1840-1903)

Γεννήθηκε το 1850 στην Ερµούπολη της Σύρου από Χιώτη πατέρα, µεγαλέµπορο. Έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Σύρο και στη συνέχεια µετέβη στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αγγλία προς τελειοποίηση των σπουδών του κυρίως στη Φιλολογία. Παρέµεινε για πολλά χρόνια στην Αγγλία εξασφαλίζοντας τη διαβίωσή του από τη μεγάλη περιουσία του. Μετά την επάνοδό του στη Σύρο, νυµφεύθηκε τη θυγατέρα του Υποναυάρχου Θρασ. Κανάρη.
Το 1857 ο Νικ. Δαµασκηνός, ο οποίος ασκούσε τότε προσωρινά τα καθήκοντα του Μέγ. Διδ., τον κάλεσε να δεχθεί το αξίωµα του Μέγ. Διδ. και προς τούτο μυήθηκε τον Οκτώβριο του 1869 στη Στ. «Άγιος Ανδρέας» (στη Σκωτία, όπου διέμενε) στους τρεις συµβολικούς βαθμούς. Μετά από µερικές ηµέρες μυήθηκε στον βαθμό του Ιππ. της Βασ. Αψ., στη συνέχεια σε Ιππ. της Ανατολής και της Δύσης, ακολούθως σε Ιππ. Ροδ.+ και στις 28 Απριλίου 1870 ανυψώθηκε στον 33ο βαθµό, ενώ συγχρόνως ανακηρύχθηκε µέλος του Υπ. Συµβ. της Σκωτίας µε την εντολή ιδρύσεως στην Ελλάδα Υπατ. Συµβ. 33ου.
Μετά την υπογραφή το 1871 της συνθήκης ειρήνης του Γαλλογερµανικού πολέµου αναχώρησε από το Λονδίνο και έφτασε στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου του 1871. Επικοινώνησε µε όλες τις επιμέρους Στοές της Ελλάδος και αφού τις επισκέφτηκε, διοργάνωσε Γενική Συνέλευση, που συνήλθε στις 21 Ιουλίου του 1872 υπό την προεδρία του Νικολάου Δαµασκηνού και προέβη στην εκλογή εννέα αδελφών ως μέλη του Συµβ. της Μέγ. Ανατ. της Ελλάδος, τα οποία ανέδειξαν παµψηφεί ως Μέγ. Διδ. τον αδ. πρίγκιπα Δηµήτριο Ροδοκανάκη, ενεργό µέλος του Υπ. Συµβ. 33ου της Σκωτίας, τακτικού µέλους της Στ. «Άγιος Ανδρέας» και επίτιµο µέλος της Στ. «Πανελλήνιον».
Όταν κατά το 1895 επήλθε ρήξη στους κόλπους της Μεγάλης Ανατολής, µε τη σύµφωνη θέση του αδ. Στέφανου Σκουλούδη, ο Ροδοκανάκης, ισόβιος τότε Μέγ. Διδ. και Ύπ. Ταξ., ήλθε από τη Σύρο µετά από πρόσκληση στην Αθήνα για να αποκαταστήσει την τάξη. Μερίμνησε για την αναδιοργάνωση της Μεγ. Ανατ., η οποία εξέλεξε στις 27 Σεπτεµβρίου 1895 μέσω της Συνέλευσης των αντιπροσώπων των επτά Στοών των Αθηνών «Πυθαγόρας», «Αθηνά», «Πανελλήνιον», «Μαραθώνας», «Σωκράτης», «Παρθενών» και «Αττικός Αστήρ» νέο Συµβούλιο της Μεγ. Ανατ. της Ελλάδος, του οποίου η ορκωµοσία και η εγκατάσταση έγινε την 1η Οκτωβρίου, προεδρεύοντος του Δημητρίου Ροδοκανάκη. Παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα του χώρου μας µέχρι τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 1902.