Στοά  «ΟΣΙΡΙΣ»  υπ’ αριθ. 117 εν Ανατ. Ελευσίνος
Ημερομηνία  εγκαθιδρύσεως   26 Νοεμβρίου 1964
Η Στοά συνεδριάζει κάθε Παρασκευή

Ιδρυτές

Βαζακόπουλος Σταμ. Κατσάτος Θεοδ. Κεραμιδάς Ιωαν. Φασουλάκης Δημ.
Μαρίνης Κύρος Μαργιωρής Νικ. Στρατής Αποστ

 

 

 

Σύντομο ιστορικό

Μετά από μία τυχαία συνάντηση που είχαν οι γνωστοί μεταξύ τους από την γενέτειρα τους την Αίγυπτο, οι αδελφοί Νικόλαος Μαργιωρής και Σταμάτιος Βαζακόπουλος, ξεκίνησαν το 1962 οι βολιδοσκοπήσεις παλαιών τεκτόνων από την Αίγυπτο, για την ίδρυση μιας Στοάς Αιγυπτιωτών. Παράλληλα μέσα από τις συναντήσεις στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Πλατεία Κάνιγγος ενημερώνονταν και οι νεοαφιχθέντες από την Αίγυπτο τέκτονες  για την πρόθεση ίδρυσης Στοάς στην Αθήνα.

Από τις ενέργειες αυτές προέκυψε ένας μακρύς κατάλογος ενδιαφερομένων, οπότε ο αδελφός Νικόλαος Μαργιωρής ανέλαβε να μεταφέρει την επιθυμία αυτή των Ελλήνων τεκτόνων από την Αίγυπτο, στον τότε Προσθετο Μεγάλο Διδάσκαλο Ένδοξο αδελφό Μιλτιάδη Πουρή, ο οποίος παρουσίασε το θέμα στον Μεγάλο Διδάσκαλο Ενδοξότατο αδελφό Αλέξανδρο Τζαζόπουλο. Ο Μεγάλος Διδάσκαλος  έδειξε πλήρη κατανόηση στο αίτημα αυτό και υποστήριξε την τακτοποίηση και υιοθεσία των Ιδρυτικών Μελών της υπό ίδρυση Στοάς στη Στοά  «Μέλης»  υπ’ αριθ. 76 . Αμέσως μετά οι τακτοποιηθέντες αδ. υπέβαλαν αίτηση προς την Μεγ. Στοά της Ελλάδος για την ίδρυση Στοάς με το όνομα «Όσιρις», η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή και ορίστηκε ημερομηνία εγκαταστάσεως της Στοάς η 19η   Νοεμβρίου 1964.

Η ίδρυση του εργαστηρίου γνωστοποιήθηκε με τα λιτά λόγια του Μεγάλου Διδασκάλου Α. Τζαζόπουλου  « …..Το Συμβούλιον της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος απεδέχθη την αίτησιν ομάδος φιλτάτων αδελφών , αιτουμένων την ίδρυσιν νέου Εργαστηρίου , καίτοι είναι λίαν φειδωλόν εις την παροχήν τοιούτων εγκρίσεων. Η αίτησις υπεβλήθη υπό ομάδος αδελφών προσφυγόντων εξ Αιγύπτου, οι οποίοι, εν μέσω των εκ της μεταναστεύσεως ταύτης  δημιουργηθησών δι’ αυτούς δυσχεριών, ησθάνθησαν την ψυχικήν ανάγκην να μην διακόψουν το Τεκτονικόν Έργον το οποίον ήσκουν κατά την εν Αιγύπτω διαμονήν των.
Το Συμβούλιον της Μεγ.Στοάς της Ελλάδος, εκτιμήσαν δεόντως τον ζήλον των αδ. τούτων    , αλλά και την επιθυμίαν των, όπως συγκεντρωθούν εν τω αυτώ εργαστήριον αδελφοί της αυτής προελεύσεως, τελούντες υπό τας αυτάς όλως εξαιρετικάς συνθήκας, παρέσχε την έγκρισιν της ιδρύσεως νέας Στοάς υπό το όνομα «Όσιρις» υπ’ αριθ. 117 εν Ανατ. Αθηνών» .

Τα απλά αυτά λόγια με τα οποία έγινε η κατά την τεκτονική ορολογία, η εις τον αιώνα τον άπαντα εγκαθίδρυση της Στοάς «Όσιρις», μπορεί να έκρυβε όλες τις δυσκολίες που είχαν συναντήσει τα 7 ιδρυτικά μέλη, αποτελούσε όμως την ευτυχή επισφράγιση των προσπαθειών τους.

Ως ημέρα εργασιών της Στοάς ορίστηκε η Παρασκευή, λόγω όμως του ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος, η Στοά χρειάστηκε να συνεδριάζει μετά το πέρας των εργασιών των άλλων Στοών. Παρά τις δυσκολίες όμως που υπερπήδησαν οι αδελφοί της Στοάς χάρη στον ενθουσιασμό, την επιμονή και την υπομονή τους, η νέα Στοά αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον ενδιάμεσο σταθμό, την απέριττη αδελφική όαση , για όλους τους Αιγυπτιώτες τέκτονες που ένιωθαν μέσα τους την ανάγκη να βρεθούν πάλι μαζί με αδελφούς τους από την Αίγυπτο και να αντλήσουν κουράγιο και δύναμη από αυτούς.

Στοές που ιδρύθηκαν από αδ. της Στοάς 

Στοά «Διονύσιος Ρώμας» υπ’ αριθ. 124    Ανατ. Αθηνών (έτος ιδρ. 1975)
Στοά «La Tradition Francaise» υπ’ αριθ. 125    Ανατ. Αθηνών (έτος ιδρ. 1975)
Στοά «Βελλεροφόντης» υπ’ αριθ. 129  Ανατ. Κορίνθου (έτος ιδρ. 1979)
Στοά «Giuseppe Garibaldi» υπ’ αριθ. 130    Ανατ. Αθηνών (έτος ιδρ. 1980)
Στοά «Άγιος Ιωάννης» υπ’ αριθ. 131    Ανατ. Καλύμνου (έτος ιδρ. 1980)

 

 

 

 

 

Αδ. της Στοάς που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος 

Παπαδάτος Διονύσιος Μέγας Διδάσκαλος
Σεργόπουλος Γεώργιος Μέγας Διδάσκαλος
Παπαδάτος Αντώνιος Μέγας Στεγαστής