Στοά «Ισότης» υπ” αριθ. 10 εν Ανατ. Πειραιώς
Ημερομηνία εγκαθιδρύσεως 13 Οκτωβρίου 1882
Ημερομηνία αφυπνίσεως 9 Νοεμβρίου 1991
Η Στοά συνεδριάζει κάθε Πέμπτη
Ιδρυτές
(Δεν διασώθηκαν τα ονόματα των αρχικών ιδρυτών. Είναι γνωστά μόνο τα ονόματα των 13 αδελφών που αφύπνισαν τη Στοά το 1991)
Σύντομο ιστορικό
Η ιστορία της Στ. «Ισότης» ξεκινά τον 19ο αιώνα, ωστόσο λόγω της απώλειας των αρχείων της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ανεύρεση στοιχείων για την ίδρυση και τη δράση της Στοάς είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μόνες πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία της Στοάς κατά το 1882 είναι από το τεκτονικό περιοδικό «Πυθαγόρας» της ίδιας χρονιάς.
Στο τεύχος αρ. 5 / Μάιος 1882, του περιοδικού, αναφέρεται υπό τον τίτλο «Ειδήσεις», ότι ….. «Εν Πειραιεί η Στ. Ισότης εξακολουθεί εργαζόμενη. Μυήσεις εγένοντο πολλαί, η δε εκλογή των μυουμένων γίνεται μετά πολύς περισκέψεως» . Στο δε τεύχος 6 / Δεκέμβριος 1882, υπό τον τίτλο «Στοά Ισότης εν Πειραιεί, δημοσιεύεται ο λόγος του τότε Μεγ. Διδ. Δημητρίου Ροδοκανάκη με τίτλο «Επί της εγκαινίοις ιδρύσεως της Στ. ……. ». Η Στοά τέθηκε τελικά σε αδράνεια το 1884 και «αφυπνίστηκε» μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας μόλις το 1991 από αδ. της Στοάς «Μιαούλης» υπ’ αριθ. 42, Ανατ. Πειραιώς.
Από την «αφύπνιση» της το 1991, η Στ. παρουσίασε μία ανοδική πορεία προσφοράς σε διάφορες κατηγορίες τεκτονικού έργου και τιμήθηκε επανειλημμένα από τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος για το πολύπλευρο φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο . Παράλληλα, από την επανενεργοποίηση της μέχρι σήμερα, η Στοά πραγματοποίησε δεκάδες εξορμήσεις στην Ελληνική επικράτεια για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αδελφών Μέρος της δραστηριότητας της Στοάς υπήρξε επίσης και η διοργάνωση σημαντικού αριθμού ανοιχτών εκδηλώσεων, πολιτιστικών επισκέψεων, καθώς και η συμμετοχή της σε κάθε δραστηριότητα που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια η Στ. «Ισότης» έχει δραστηριοποιηθεί στην προώθηση αδ. σχέσεων με Στοές του εξωτερικού, προκειμένου να συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων και δεσμών των Ελλήνων τεκτ. με τεκτ. άλλων χωρών, καθώς και στην ενίσχυση των σχέσεων της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος με την παγκόσμια τεκτ. κοινότητα. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας της Στ., τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ταξίδια στην Τουρκία, Αυστρία, Ρουμανία, Η.Π.Α, Σερβία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο.
Στα πλαίσια της παραπάνω δραστηριότητας η Στοά πραγματοποίησε το 2010 κοινές εργασίες με τη Στ. «Πυθαγόρας» υπ’ αριθ. 33 εν Ανατ. Αμβέρσας , η οποία ιδρύθηκε το 1997 από Έλληνες τέκτονες μόνιμους κατοίκους του Βελγίου. Η πολυμελής αντιπροσωπεία με αδ. της Στ. «Ισότης» και άλλων Στοών, με επικεφαλής τον Ενδοξτ. Μεγ. Διδ. της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος αδ. Νικόλαο Βουργίδη πέρα από τις κοινές εργασίες για τα 10χρονα από την ίδρυση της Στ. «Πυθαγόρας» είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε διάφορα μέρη του Βελγίου και να επισκεφτεί το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών που δημιουργήθηκε από τους Ελευθεροτέκτονες του Βελγίου. Στα πλαίσια του ταξιδιού ό Ενδοξτ. Μεγ. Διδ., πραγματοποίησε με μικρή αντιπροσωπεία Ελλήνων τεκτ., προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, με τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τον διάλογο με ουμανιστικές και θρησκευτικές οργανώσεις.
Αποκορύφωμα της δραστηριότητας της Στοάς προς το εξωτερικό, υπήρξε αναμφισβήτητα η επίσκεψη τον Ιούνιο του 2011 στο Λονδίνο όπου σε κοινές εργασίες με την Αγγλική Στοά «Hellenic» υπ’ αριθ. 7270, η Στ. «Ισότης» πραγματοποίησε μύηση στον Α΄ βαθμό, δύο νέων Ελλήνων τεκτόνων, κατά το ελληνικό τυπικό. Στην τελετή αυτή συμμετείχε αντιπροσωπεία από 45 μέλη της Στοάς, ενώ ό αριθμός των Ελλήνων και Άγγλων τεκτ. που παρακολούθησαν την τελετή αυτή που έγινε για πρώτη φορά σε αγγλική Στοά ξεπέρασε τους 300 .
Στοές που ιδρύθηκαν από αδ. της Στ.
Στοά «Σαλαμίς» | υπ’ αριθ. 137 εν Ανατ. Πειραιώς | (έτος ιδρ. 1995) |