Γιος του Μήτρου Δεληγεώργη αγωνιστή και φρούραρχου του Μεσολογγίου. Σπούδασε νομικά στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (1841). Ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν δεινός ρήτορας. Ήταν ηγετική τίμια προσωπικότης, ριζοσπαστική και δημοκρατική. Διακρινόταν για την πολιτική του ηθική στάση. Άριστος νομικός, πολύ μορφωμένος και με νεωτεριστικό πνεύμα. Ήταν εργατικός, μεθοδικός και λόγω του νεαρού της ηλικίας του αποτελούσε τον δημοφιλή ηγέτη της νέας γενιάς.
Το 1859 εξελέγη Βουλευτής Μεσολογγίου. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τον Όθωνα λόγω της κριτικής που ασκούσε στον Βασιλέα. Ήταν ανοιχτά κατά της Βασιλικής δυναστείας και συμμετείχε στις επαναστατικές κινήσεις. Αποφυλακίστηκε το 1862 και συνέχισε την πολιτική του καριέρα. Διετέλεσε Υπουργός Δημόσιας Εκπαίδευσης. Τότε άλλαξε και το όνομα του Πανεπιστημίου από Οθώνειον σε Εθνικόν.
Δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες της εποχής με μεγάλη οξύτατα και πνευματώδη άρθρα (Αθηνά, Εθνική, Το Μέλλον της Πατρίδος και Εφημερίς των Συζητήσεων). Ίδρυσε δικό του κόμμα με το όνομα “Εθνικό Κομιτάτο” και με αυτό εκλεγόταν βουλευτής. Το 1864 ήταν Πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Αθηνών. Η Εθνοσυνέλευση αυτή ψήφισε το νέο Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκε ο Γεώργιος ο Α΄.
Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών σε διάφορες κυβερνήσεις. Εξελέγη συνολικά εξ (6) φορές Πρωθυπουργός, ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα ο νεώτερος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Ελλάδας (σε ηλικία 36 ετών). Λόγω της ριζοσπαστικής του ιδιοσυγκρασίας και της θέσης του απέναντι στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 (στήριξης μιας Ελληνοτουρκικής φιλίας) αντιμετώπισε τη λαϊκή μήνιν με λιθοβολισμό του σπιτιού του! Πέθανε πολύ νέος και απογοητευμένος σε ηλικία 50 ετών.