Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1834 και πέθανε στην Αθήνα το 1910. Τελείωσε τις εγκύκλιες και πανεπιστημιακές σπουδές του στο Παρίσι, όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας της εκεί Νομικής Σχολής. Στη συνέχεια άσκησε το δικηγορικό επάγγελµα µέχρι το 1865, οπότε και διορίστηκε έκτακτος καθηγητής του Γαλλικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο, μετά από ένα µήνα προήχθη σε τακτικό καθηγητή και το 1884 µε οµόφωνη απόφαση της Νοµικής Σχολής µετατέθηκε στην έδρα του Εµπορικού Δικαίου. Διετέλεσε πέντε φορές κοσµήτορας της Νοµικής Σχολής και Πρύτανης του Πανεπιστηµίου κατά το ακαδηµαϊκό έτος 1881-1882.
Στον Τεκτονισµό, όπου μετέπειτα ανέπτυξε πολυσχιδή δράση, εισήλθε στο Παρίσι και υιοθετήθηκε όταν ήλθε στην Αθήνα, από την Στ. «Πανελλήνιον» που λειτουργούσε από το 1863 υπό την αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας. Ως τακτικό µέλος αυτής συνετέλεσε, µαζί µε τους αδ. Δηµ. Μαυροκορδάτο, Σπήλ. Αντωνόπουλο και Ι. Γ. Παπαδάκη, στην ίδρυση στην Αθήνα του γνωστού για τη δράση του από την Ελληνική Τεκτονική Ιστορία Τεκτονικού Διευθυντηρίου το οποίο, εργαζόµενο µε πνεύμα εθνικής αντίληψης, κατόρθωσε να δημιουργήσει το 1867 τη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, που αναγνωρίσθηκε, µετά από λίγο καιρό, από την εδρεύουσα τότε στη Φλωρεντία Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας. Μάλιστα, η τελευταία διόρισε στις 3 Αυγούστου 1867 ως όµηρο φιλίας παρά τη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος τον καθηγητή του Πανεπιστηµίου αδ. Φρ. Πυλαρινό.
Ο Νικόλαος Δαµασκηνός, ασκώντας προσωρινά καθήκοντα Μέγ. Διδ., απευθύνθηκε στον διαµένοντα στην Αγγλία πρίγκιπα Δηµήτριο Ροδοκανάκη προτείνοντας σε αυτόν τη θέση του Μέγ. Διδ. της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, την οποία και ανέλαβε αυτός στις 10 /22 Ιουλίου 1872, αφού µυήθηκε προηγουµένως στον Τεκτονισµό στη Στ. του «Αγίου Ανδρέα» του Εδιμβούργου. Μετά την κάθοδο στην Αθήνα του Κρατ. αδ. πρίγκιπα Δηµ. Ροδοκανάκη, στα τέλη του 1871 και την οριστική εγκαθίδρυση της Μεγ. Ανατ. της Ελλάδος στις 11/23 Ιουλίου 1872, ο αδ. Νικόλαος Δαµασκηνός παρέµεινε σε αυτήν ως Α΄ Πρόσθ. Μέγ. Διδ. και ανέλαβε αργότερα, όταν ο αδ. Δηµ. Ροδοκανάκης εγκαταστάθηκε στη Σύρο, τη θέση του Μεγ. Διδ. από τις 09.06.1884 έως την 01.10.1895.