Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στο Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών, παρουσία 150 και πλέον αδελφών από Στοές των Αθηνών, του Πειραιώς, της Κηφισιάς και της Ελευσίνας, προεξάρχοντος του Μεγάλου Διδασκάλου και των μελών του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς Ελλάδος, έλαβε χώρα η εγκατάσταση των αρχών της Στοάς ειδικού σκοπού με το διακριτικό όνομα Αρχαία Ολυμπία – Ολυμπιακή Στοά υπ’ αρ. 145 της οποίας η φυσική έδρα θα είναι στην Ανατολή της Αρχαίας Ολυμπίας.
.
Την πρώτη σφύρα ανέλαβε ο Κοσμήτωρ της ΜΣΤΕ, αδ. Μ. Φ., παλαιό και δοκιμασμένο μέλος του Ολυμπιακού κινήματος, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Τις θέσεις των αξιωματικών κάλυψαν, παλαιοί πρωταθλητές, ολυμπιονίκες, παράγοντες του αθλητισμού και καθηγητές στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
.
Μετά την εγκατάσταση ο Σεβάσμιος είπε, μεταξύ άλλων:
“.… Οι αξίες του Ολυμπισμού είναι η οικουμενικότητα, ο σεβασμός και η φιλία. Με τεκτονικούς όρους θα λέγαμε η ελευθερία, η ισότητα και η αδελφότητα. Αυτές οι αξίες είναι κεντρικές για τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού και απαραίτητες για την προώθηση του ευ αγωνίζεσθαι. Η εφαρμογή τους σε πλάισιο τεκτονικό δημιουργεί προκλήσεις που παραμένουν επίκαιρες σε μια εποχή στην οποία κυριαρχεί η απομείωση της ανθρώπινης αξίας και η εγκατάλειψη της συλλογικότητας υπέρ ενός μονοκεντρικού εγωιστικού προτύπου. Επομένως, βιώνουμε μια εποχή κατά την οποία το αθλητικό ιδεώδες τείνει να απωλεσθεί. Όπως ο «Λόγος» μας. Εμείς όμως γνωρίζουμε πως να τον αναζητήσουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται ο Τεκτονισμός. Το παράδειγμά του είναι αλάνθαστο εδώ και 300 χρόνια. Η εφαρμογή του στο ολυμπιακό πνεύμα, το αθλητικό ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού καλούνται να διαμορφώσουν τον κόσμο του αθλητισμού και την ουσία (φιλοσοφία) του Ολυμπιακού πνεύματος μέσα στη δίνη των μεταβαλλόμενων εποχών…“
.
Εν συνεχεία, σε αναστολή των εργασιών, ο Σεβάσμιος προσέφερε στον Μεγάλο Διδάσκαλο, Ενδοξότατο αδελφό Μιχαήλ Ματτέ, ένα αγαλματίδιο της δεκαετίας του 1940 το οποίο αναπαριστά δύο δρομείς που φέρουν δάδα με φλόγα. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο είναι μοναδικής αισθητικής και ένα από τα πέντε που κατασκευάστηκαν ποτέ.
.
Η συνεδρία έκλεισε με την ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου, τον οποίον συνέθεσε ο εκ Κερκύρας αδελφός Σπύρος Φιλίσκος Σαμάρας, μετά από ανάθεση -το έτος 1889- του Τιμολέοντος Φιλήμονος, Μεγάλου Διδασκάλου της τότε Μεγάλης Ανατολής (Στοάς) της Ελλάδος.