Στοά  «BYZANTION»  υπ’ αριθ. 60 εν Ανατολή Αθηνών
Ημερομηνία  εγκαθιδρύσεως   25 Οκτωβρίου 1922
Η Στοά συνεδριάζει κάθε Δευτέρα

Ιδρυτές

Αντύπας Ανδρέας Βεγκλίδης Ιωάννης Γαλάνης Κων. Γουσόπουλος Κων.
Ζερβός Παναγ. Κωνσταντινίδης Κων. Ταμπουράς Κων.

 

 

 

Σύντομο ιστορικό

H Στοά «Βυζάντιον» υπ’ αριθ. 60 εν Ανατ. Αθηνών,  είναι δημιούργημα αειμνήστων αδελφών μελών της Στοάς  «Αρμονία» εν Ανατολή Κωνσταντινουπόλεως , οι οποίοι μετά την κατάρρευση του μετώπου στην Μικρά Ασία, τον Αύγουστο του 1922, κατέφυγαν στην Αθήνα . Οι αδελφοί αυτοί, θέλοντας να συνεχίσουν το πνευματικό και ιδιαίτερα το φιλανθρωπικό έργο που είχαν αρχίσει στη μητρική τους Στοά υπέβαλαν αίτηση ίδρυσης νέας Στοάς προς την τότε Γαληνοτάτη  Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος , προτείνοντας το όνομα «Βυζάντιον» προκειμένου να τους συνδέει με την ιστορική τους προέλευση. Η αίτηση τους  έτυχε αμέσως εγκρίσεως χάρη στην κατανόηση του  Ενδοξοτάτου Μεγάλου Διδασκάλου αδελφού Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και του  Μεγάλου Γραμματέα Ιωάννη Μαργαρίτη, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τεκτονικές πηγές κατά την πρώτη δεκαετία της δραστηριότητας της η Στοά δέχτηκε στις Στήλες της 124 μέλη, από τα οποία τα 50 προέρχονταν από τη Στοά «Αρμονία» . Ο πρώτος μη προερχόμενος από την «Αρμονία» αδ. της Στοάς «Βυζάντιον» υπήρξε το μετέπειτα  μέλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και  Υπ. Μεγ. Ταξ.  Κραταιότατος αδελφός Δημήτριος  Τσήρος.  Κατά την διάρκεια των πλέον των 100 ετών ζωής και δράσεως της, η Στοά «Βυζάντιον»  ανέδειξε λαμπρά μέλη του Ελληνικού  Ελευθεροτεκτονισμού και συμμετείχε ενεργά στο μυητικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Μεγ. Στ. της Ελλάδος.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της η Στοά έδειξε  ιδιαίτερη φιλανθρωπική δραστηριότητα και μεταξύ άλλων ενίσχυσε οικονομικά μεταξύ 1925-1928 την Νυχτερινή Σχολή που ίδρυσαν και λειτούργησαν στην Κωνσταντινούπολη οι αδελφοί της Στοάς «Αρμονία» Κατά την περίοδο της Κατοχής  η Στοά στάθηκε με προσωπικές προσφορές μελών της  , αρωγός σε τέκτονες  που δοκιμάστηκαν σκληρά τα δύσκολα αυτά χρόνια . Από χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την απελευθέρωση ενός αδελφού της Στοάς, τα οποία τελικά δεν καταβλήθηκαν, οι αδελφοί με πρωτοστάτες τους Βασιλειο Φρυδά, Αλέξανδρο Ζερβουδάκη, Δημήτριο Τσήρο, Μιχαήλ Ζερβό, Δημήτριο Μεγαρίτη , Χαρ. Τζοάννο  και Γεώργιο Γεωργανά, εμπνεύστηκαν την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής των μελών της .
Το 1950 με πρωτοβουλία του αδ. Αλέξανδρου Ζερβουδάκη και την υλική υποστήριξη του αδ. Ιωάννη Αλευρόπουλου , αμφοτέρων μελών της Στ. «Βυζάντιον» επανεκδίδεται το «Τεκτονικό Δελτίο».

Κορυφαίο έργο της Στοάς είναι και η πρωτοβουλία που πήρε ο Ενδ.  αδ.  Κωνσταντίνος  Δημητριάδης το 1989, κατά την διάρκεια της θητείας του ως Σεβάσμιος της Στοάς, για την θέσπιση και διοργάνωση υπό την αιγίδα της Μεγάλης  Στοάς  της Ελλάδος, της εθελοντικής αιμοδοσίας των τεκτόνων . Η αιμοδοσία αυτή που έχει καθιερωθεί και  διενεργείται  δυο φορές τον χρόνο στα  Τεκτονικά Μέγαρα της Αθήνας και του Πειραιά, γίνεται για τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία , τα οποία νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο  Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Αδ. της Στ. που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος

Ιωάννου Αθανάσιος Μέγας Γενικός Γραμματεύς
Ισιδωρίδης Ηρακλής Μέγας Τελετάρχης
Βασιλείου Γεώργιος
Δασκαλόπουλος Νικ.
Δημητριάδης Κωστής
Τσήρος Δημήτριος
Σαμανίδης Νικόλαος Μέγας Γενικός Γραμματεύς
Ματτές Μιχαήλ Μέγας Διδάσκαλος