Εγκατάσταση Νέων Αρχών της Στοάς «Άγιος Ιωάννης της Αγαθοεργίας»

Την Παρασκευή 19 Απριλίου εγκαταστάθηκαν οι νέες αρχές της Στοάς «Άγιος Ιωάννης της Αγαθοεργίας» υπ’ αρ. 131 Αθηνών, η οποία λειτουργεί με το τυπικό του Ανορθωμένου Σκωτικού Τύπου (Rite écossais rectifié).

Σεβάσμιος εγκαταστάθηκε ο Κοσμήτωρ της Μ.Σ.Τ.Ε., αδελφός Α. Μ., ενώ την όλως τιμητική θέση του αμέσως πρώην Σεβασμίου ανέλαβε το Επίτιμο μέλος του Συμβουλίου της ΜΣΤΕ αδελφός Λέανδρος Λεφάκης. Παρόντα τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου της ΜΣΤΕ, ο Πρόσθετος Μέγας Διδάσκαλος της ΜΣΤΕ,  αδελφός Γεώργιος Μπινιάρης και ο Μέγας Διδάσκαλος της ΜΣΤΕ,  αδελφός Μιχαήλ Ματτές.

Τις εργασίες ετίμησε με την παρουσία του ο Μέγας Διδάσκαλος της Κανονικής Μεγάλης Στοάς του Βελγίου (Grande Loge régulière de Belgique) Ενδοξότατος αδελφός Daniel Bauwens.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία της Στοάς με το τυπικό αυτό είναι αποτέλεσμα της άοκνης συνεργασίας της ηγεσίας των δύο Μεγάλων Στοών, η οποία ενδυναμώθηκε έτι περαιτέρω με την παραχώρηση από την Κανονική Μεγάλη Στοά του Βελγίου του παραδοσιακού τυπικού των τριών συμβολικών βαθμών του Ανορθωμένου Τύπου, το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον αδελφό Π. Θ. της Στοάς Λόγος 189. Μάλιστα το τυπικό αυτό είναι το αρχαιότερο και αυθεντικότερο παγκοσμίως αφού έλκει την καταγωγή του από τον ίδιο τον Ζαν-Μπατίστ Βιλλερμόζ και χρονολογείται από το 1782 (Συνέδριο Βίλχελμσμπαντ).

Η Στοά Άγιος Ιωάννης της Αγαθοεργίας φέρει το όνομά της προς τιμήν της πρώτης Στοάς που εργάστηκε στον Ελλαδικό χώρο και δη στα Ιόνια Νησιά (Κέρκυρα) ως Saint Jean de la Bienfaisance, κατά το τυπικό του Ανορθωμένου Σκωτικού Τύπου, με χάρτα λειτουργίας από τη Μεγάλη Σκωτική Μητρική Στοά της Βερόνας εν Ανατολή Πάδοβας τη δεκαετία του 1780.

 

Σχετικά Άρθρα