Σπυρίδων Παΐζης (1938-2015)

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα, φοίτησε στο Η΄ Γυµνάσιο Αθηνών και εισήλθε µε εξετάσεις πέµπτος στην Νοµική Αθηνών και δεύτερος στην Φιλοσοφική Αθηνών. Ακολούθησε τις νοµικές σπουδές και άσκησε την δικηγορία για 50 χρόνια.
Στον Τεκτονισµό εισήλθε στις 02.09.1964 στη Στ. «Σπ. Νάγος», την οποία υπηρέτησε ως Δοκ., Α΄ Επ. και Σεβ. Διετέλεσε επίσης επιθεωρητής της Στ. «Αναγέννησις» και «Πυθαγόρας». Θήτευσε συνεχώς ως αντιπρόσωπος της Στ. του στη Μεγ. Στ. της Ελλάδος. Το 1987 εισήλθε στο Συµβ. της Μεγ. Στ. και επανεκλέχθηκε ως Μέγ. Δοκ. και Μέγ. Ελεον. Το 2001 εκλέχθηκε Πρόσθ. Μέγ. Διδ., ενώ το 2004 εκλέχθηκε Μέγ. Διδ.. Στις 05.02.2014 του απενεµήθη ο τίτλος του Επιτ. Μεγ. Διδ.. Αναγορεύθηκε επίτιµο µέλος των Στ. «Φίλιππος», «Φως», «Δηµ. Μαργαρίτης», «Γεώργιος Γεµιστός Πλήθων», «Κάβειρος», «Υψηλάντης», ενώ στον Σκωτικό Τύπο αναγορεύθηκε 32ΕΜΕ.
Κατά τη θητεία του ως Μέγ. Διδ. ενδυναµώθηκε και οργανώθηκε συστηµατικά το φιλανθρωπικό έργο µε πληθώρα υποτροφιών και τη σύνταξη του σχετικού µε αυτές «Κανονισµού Χορηγήσεως Υποτροφιών», επισκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν τα µέγαρα Αθηνών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ιωαννίνων, αγοράστηκε νεότευκτο κτήριο στην Κοµοτηνή, αναδιοργανώθηκε η γραµµατεία και η βιβλιοθήκη της Μεγ. Στ. και, επίσης, συντάχθηκε «Κανονισµός Αρχείου» και «Κέντρου Τεκτονικών Ερευνών». Διεξήχθη πιλοτική έρευνα επί διετία µε θέµα «Φυγόκεντρες Τάσεις» για τα αίτια αποχώρησης από την Αδελφότητα, εντατικοποιήθηκαν οι επαφές µε ξένες τεκτονικές δυνάµεις και προωθήθηκε η συµµετοχή σε διεθνείς εκδηλώσεις. Επίσης συνεχίστηκε η διοργάνωση «Ανοιχτών Εκδηλώσεων» µε τη συµµετοχή διακεκριµένων προσκεκληµένων ως οµιλητών. Διοργανώθηκε τον Δεκέµβριο του 2005 «Στρογγύλη Τράπεζα» µε θεµατικές την ιδεολογία, τη φιλοσοφική δοµή, τον φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα του Τεκτονισµού, καθώς και την έξοδο προς την κοινωνία µε τη µορφή της δικαίωσης τού Τεκτονισµού ως θεσµού αναγκαίου γι’ αυτήν.
Τον Οκτώβριο του 2006, µετά από πολλές προσπάθειές του, εγκαθιδρύθηκε η Μεγάλη Στοά της Κύπρου για προφανείς εθνικούς λόγους.
Η Μεγ. Στ. της Ελλάδος, τιµώσα τη συνολική προσφορά του και ιδίως την αξιοπρέπεια και το ήθος του, έχει εκδώσει τιµητικό τόµο µε κείµενά του.
Μετέστη στην Αιώνια Ανατολή στις 9 Νοεµβρίου 2015.