Γόνος παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας. Σπούδασε Νομικά στην Πάδοβα (1800-05) και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Ήταν φιλομαθής και με τις γνωριμίες που έκανε στη διάρκεια των σπουδών του συνδέθηκε με φιλολογικούς κύκλους. Δημοσίευσε μία Ιστορική μελέτη για την Ιστορία της Κερκύρας και έτυχε θερμής υποδοχής. Έγινε μέλος της Ακαδημίας της Φλωρεντίας. Επέστρεψε στα Ιόνια νησιά και διορίσθηκε έμμισθος ιστοριογράφος. Εργάστηκε ως Φιλόλογος καθηγητής Λατινικών και Ιταλικής γλώσσας.
Το 1807 έφυγε για την Ιταλία όπου μελέτησε και ερεύνησε τις σπουδαίες βιβλιοθήκες της Βενετίας, Μιλάνου κ.α από όπου συγκέντρωσε σπάνιο υλικό για την ιστορία της Κέρκυρας, κυρίως. Ασχολήθηκε σε έρευνες κοντά είκοσι χρόνια, αλλά παράλληλα ταξίδεψε στη Γερμανία και τη Γαλλία για έρευνες. Μελέτησε επίσης σε βάθος των αρχαία Ελληνική Γραμματεία και έκανε μεταφράσεις. Δημοσίευσε εξαιρετικές πρωτότυπες μελέτες που του έδωσαν φήμη και εκτίμηση. Έτσι καθιερώθηκε ως λόγιος της εποχής του. Παρά τις πνευματικές του ασχολίες παρακολουθούσε τα γεγονότα της ιδιαίτερης πατρίδας του και αρθρογραφούσε εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ο Άγγλος αρμοστής Μαίτλαντ τον εξόρισε και τον έπαψε από επίσημο ιστοριογράφο.
Το 1821 και 1826 διετέλεσε ακόλουθος της Ρωσικής πρεσβείας στο Τορίνο. Το 1828 ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας τον κάλεσε ως συνεργάτη του ειδικά για την αναμόρφωση και σύσταση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα. Έτσι ο Μουστοξύδης εγκαταστάθηκε στην Αίγινα και ασχολήθηκε με την Παιδεία, αρχαιολογικές μελέτες, με τις τέχνες, την Εθνική τυπογραφία και τις εκδόσεις, ίδρυσε το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο στην Αθήνα και Βιβλιοθήκη στην Αίγινα. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια παραιτήθηκε και πήγε στην Κέρκυρα όπου συνέχισε τους αγώνες του για την ένωση με την Ελλάδα.
Υπήρξε πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας , ιδρυτής της Εταιρίας των Φιλομαθών, ξανά επίσημος Ιστοριογράφος της Επτανήσου (1843 – 1853). Εξέδωσε το περιοδικό Ελληνομνήμων (1843) και ήταν Δ/της των εφημερίδων Ελληνικός Ταχυδρόμος και Πατρίς και του περιοδικού Ιόνιος Ανθολογία. Άφησε ένα πολύ μεγάλο συγγραφικό έργο, αναφέρουμε επιλεκτικά έργα του: Κερκυραϊκές εικόνες, Οι εννέα μούσες του Ηροδότου, Περί Αντιδόσεως του Ισοκράτη, Περίληψη των επιχειρήσεων του Ελληνικού στόλου κατά την επανάσταση του 1821, Συλλογή ανεκδότων ποιητών και λογοτεχνών διαφόρων εποχών της Ελλάδος, Κερκυραϊκές υποθέσεις, Επιστολαί περί των Κερκυραϊκών πραγμάτων κ.α. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την ενσωμάτωση με την Ελλάδα, ετάφη πλάι στον Ι. Καποδίστρια και τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο επίσης τέκτων και πιστός φίλος του, Π. Αρμένης Βραίλας.