Στανίσλαος Α΄Λεζίνσκι, (Λβίβ, 20/10/1677 – Λουνεβίλ, 23/2/1766)

Ο Στανίσλαος Α’ Λεστσύνσκι (Stanisław I Leszczyński, 1677-1766) ήταν Πολωνός ευγενής και Βασιλιάς της Πολωνίας από το 1704 έως το 1709, και ξανά από το 1733 έως το 1736. Γεννήθηκε στην οικογένεια των Λεστσύνσκι και ήταν μέλος της δυναστείας των Ούλενμπουργκ. Αν και η βασιλεία του ήταν γεμάτη από πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες με τους Ρώσους και τους Σουηδούς, ο Στανίσλαος Α’ υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο στην ιστορία της Πολωνίας του 18ου αιώνα.

Εκτός από την πολιτική του δραστηριότητα, ο Στανίσλαος Α’ Λεστσύνσκι ήταν επίσης γνωστός για την υποστήριξή του στην τέχνη και την επιστήμη. Εξακολούθησε να επηρεάζει τα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Πολωνίας, διαδραματίζοντας, παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Ευρώπης.

Όσον αφορά τον Ελευθεροτεκτονισμό, ο Στανίσλαος Α’ Λεστσύνσκι ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Βασιλιάδες που είχαν σύνδεση με την Τεκτονική Αδελφότητα. Ήταν Ελευθεροτέκτονας και συνδέθηκε με πολλές στοές. Η σύνδεσή του με την αδελφότητα του 18ου αιώνα σηματοδοτεί τη δέσμευσή του στις ιδέες του Διαφωτισμού.

Ο Στανίσλαος Α’ Λεστσίνσκι μυήθηκε στην Αδελφότητα στις αρχές του 18ου αιώνα, σε μια εποχή που ο Ελευθεροτεκτονισμός κέρδιζε δημοτικότητα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αριστοκρατία. Μυήθηκε σε στοά στη Γαλλία, όπου ο Ελευθεροτεκτονισμός είχε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού.

Ο Στανίσλαος Α’ Λεστσίνσκι ήταν μέλος του Λότζου του «Βασιλικού Μυστικού» (ή «Λότζα του Βασιλικού Μυστικού»), ενώ τεκτονικά αρχεία αναφέρουν ότι κατείχε την τιμητική θέση του Μεγάλου Διδασκάλου.

Η σύνδεσή του με τον Ελευθεροτεκτονισμό ήταν περισσότερο συνδεδεμένη με τις αξίες του Διαφωτισμού—υποστηρίζοντας τη λογική, την ατομική ελευθερία και τον ανθρωπισμό—αξίες που συχνά προωθούσαν οι Ελευθεροτέκτονες της εποχής. Η επιρροή του ως Ελευθεροτέκτονας, ιδιαίτερα στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, βοήθησε στην εξάπλωση των τεκτονικών ιδεών μεταξύ της ελίτ.

Ωστόσο, λόγω της σχετικά μυστικιστικής φύσης του Ελευθεροτεκτονισμού, οι λεπτομερείς πληροφορίες για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα για τα μέλη των λότζων και τους βαθμούς του, δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου 1766 στο Λουνεβίλ.