Αλεξάντρ Πούσκιν (Μόσχα, 6/6/1799 – Αγ. Πετρούπολη, 10/2/1837)
Στοά των Δώδεκα Αποστόλων

Ο Αλέξανδρος Σεργκέγεβιτς Πούσκιν (Aleksandr Sergeyevich Pushkin, 1799-1837) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ρώσους ποιητές και συγγραφείς και θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Η λογοτεχνική του καριέρα ανήκε στην ποίηση, το θέατρο, καθώς και στην πρόζα και τα έργα του επηρέασαν βαθιά την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του είναι τα ποιήματα «Γένεση» και «Ευγένιος Ονιέγκιν», το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας.

Αποδίδεται σε αυτόν η διαμόρφωση της σύγχρονης ρωσικής γλώσσας και η σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη του ρωσικού πολιτισμού.

Ο Πούσκιν υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος στην Ρωσία και συμμετείχε ενεργά στην κοινωνική ζωή της εποχής του.

Σχετικά με την ενασχόλησή του με τον Ελευθεροτεκτονισμό, είναι ευρέως γνωστό ότι ο Πούσκιν ήταν Ελευθεροτέκτονας. Η συμμετοχή του στην Τεκτονική Αδελφότητα αποτελούσε μέρος της εμπλοκής του στις διανοητικές και κοινωνικές κινήσεις της εποχής του, όπου ο Ελευθεροτεκτονισμός διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ρωσικής σκέψης και πολιτικής κατά τον πρώιμο 19ο αιώνα.

Ο Πούσκιν μυήθηκε στον Ελευθεροτεκτονισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1820, σε ηλικία 20 ετών, στην Στοά των Δώδεκα Αποστόλων (μερικές φορές αναφέρεται και ως Στοά των Δώδεκα), η οποία ήταν γνωστή για τον διανοητικό της προσανατολισμό και τη σύνδεσή της με επαναστατικές και μεταρρυθμιστικές ιδέες.

Η συμμετοχή του συμπίπτει με μια περίοδο αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής στη Ρωσία. Όμως, μαζί με τις αλληλεπιδράσεις του με άλλους βασικούς διανοούμενους και μεταρρυθμιστές, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη εμπλοκή του με τις ιδέες του Διαφωτισμού, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η ποίησή του και τα έργα του συχνά περιείχαν διακριτικές κριτικές προς την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, που αντηχούσαν με τις φιλελεύθερες ιδέες που προωθούσαν πολλοί Ελευθεροτέκτονες της εποχής του.

Η σύντομη ζωή του Πούσκιν σημαδεύτηκε από την τραγική του μοίρα. Σκοτώθηκε σε μονομαχία το 1837 σε ηλικία 37 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο λογοτεχνικό έργο που συνεχίζει να αποτελεί έμπνευση για πολλές γενιές.