Ο Μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ (Μarie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier de Lafayette, 1757-1834), γεννημένος ως Μαρί Ζοζέφ Πολ Ιβ Ροσέ Ζιλμπέρ ντι Μοτιέ, ήταν εξέχων Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός, γνωστός για τη συμμετοχή του τόσο στην Αμερικανική όσο και στη Γαλλική Επανάσταση. Σε νεαρή ηλικία, ο Λαφαγιέτ εντάχθηκε στον Γαλλικό Στρατό και σύντομα έγινε υπέρμαχος της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Το 1777 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπηρέτησε ως στρατηγός στον Αμερικανικό Επαναστατικό Πόλεμο υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον, με τον οποίο ανέπτυξε στενή φιλία.
Με την επιστροφή του στη Γαλλία, ο Λαφαγιέτ συνέβαλε καθοριστικά στη Γαλλική Επανάσταση. Υπήρξε υποστηρικτής των φιλελεύθερων ιδεών και αγωνίστηκε για την εδραίωση συνταγματικής μοναρχίας. Ήταν επικεφαλής της Εθνοφρουράς του Παρισιού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη.
Ο Λαφαγιέτ ήταν ενεργό μέλος του Ελευθεροτεκτονισμού, ανήκοντας στη Στοά Les Neuf Sœurs (Οι Εννέα Αδελφοί) στο Παρίσι, η οποία ήταν από τις πιο γνωστές φιλοσοφικές και διανοητικές στοές της εποχής. Η στοά αυτή ήταν γνωστή για τα επιφανή μέλη της, τα οποία περιλάμβαναν φιλοσόφους, επιστήμονες και πολιτικές προσωπικότητες, πολλοί από τους οποίους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Διαφωτισμό και τα επαναστατικά κινήματα.
Η συμμετοχή του αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή του στις τεκτονικές αρχές και αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης – αρχές που υπερασπίστηκε τόσο στην Αμερικανική όσο και στη Γαλλική Επανάσταση. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τη βαθύτερη δέσμευσή του στα ιδανικά του Διαφωτισμού και την πίστη του στην αδελφότητα των ανθρώπων. Αυτό συνάδει με τις επαναστατικές του δραστηριότητες και τις διπλωματικές του προσπάθειες, ενώ η συμμετοχή του τον έθεσε, συν τοις άλλοις, σε ένα δίκτυο ομοϊδεατών που διαμόρφωσαν το διανοητικό και πολιτικό τοπίο του τέλους του 18ου αιώνα.
Απεβίωσε στις 20 Μαΐου 1834 στο Παρίσι από πνευμονία, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά ηρωισμού και φιλελευθερισμού και αποτελώντας σύμβολο της δημοκρατίας σε δύο ηπείρους.