Σερ Αλέξανδρος Φλέμινγκ, (Λόχφιλντ, 6/8/1881 – Λονδίνο, 11/3/1955)
Στοά Sancta Maria Lodge No. 2682

Άγγλος ιατρός – μικροβιολόγος – ο ευρετής της πενικιλλίνης. Βραβείον Νόμπελ (1945).

Ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Sir Alexander Fleming, 1881-1955), γεννημένος στις 6 Αυγούστου 1881 στο Λόχφιλντ της Σκωτίας, ήταν Βρετανός βιολόγος, φαρμακολόγος και ιατρός. Είναι διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928, του πρώτου αντιβιοτικού, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής. Η εργασία του οδήγησε στη μαζική παραγωγή της πενικιλίνης, σώζοντας εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως και εγκαινιάζοντας την εποχή των αντιβιοτικών. Η ανακάλυψή του όχι μόνο αντιμετώπισε βακτηριακές λοιμώξεις αλλά και εγκαινίασε μια νέα εποχή στην ιατρική θεραπεία.

Ο Φλέμινγκ σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου St. Mary στο Λονδίνο και εργάστηκε ως βακτηριολόγος. Η ανακάλυψη της πενικιλίνης προέκυψε σχεδόν τυχαία, όταν παρατήρησε ότι ένας μύκητας (Penicillium notatum) ανέστειλε την ανάπτυξη βακτηρίων σε μία από τις καλλιέργειές του. Η προσήλωσή του στην επιστημονική έρευνα και η πρακτική εφαρμογή της συνέβαλαν στην καθιέρωσή του ως μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ιατρικής.

Ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ ήταν Ελευθεροτέκτονας. Μυήθηκε στη Στοά Sancta Maria Lodge No. 2682 του Λονδίνου το 1909. Οι αξίες του Ελευθεροτεκτονισμού, όπως η αναζήτηση της αλήθειας, η αλληλεγγύη, η βελτίωση της ανθρωπότητας, παράλληλα με την έμφαση που έδινε στην ηθική ανάπτυξη και τη φιλανθρωπία, ανταποκρινόταν στις αξίες και στην ανθρωπιστική του προσέγγιση.

Ο Φλέμινγκ τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1945, από κοινού με τους Χάουαρντ Φλόρεϋ και Ερνστ Μπόρις Τσέιν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την παραγωγή της πενικιλίνης σε μεγάλη κλίμακα.

Η ενεργή συμμετοχή του στη στοά δείχνει την ταύτισή του με τις αρχές της αλήθειας, της αδελφοσύνης και της φιλανθρωπίας. Η συνεισφορά του τόσο στην επιστήμη όσο και στην κοινωνία αντικατοπτρίζει αυτές τις αξίες.

Απεβίωσε στις 11 Μαρτίου 1955 στο Λονδίνο από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αφήνοντας διαχρονική κληρονομιά και ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιατρική, την επιστήμη και την ανθρωπότητα.