ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Προσφώνηση του Μεγάλου Διδασκάλου στο κενοτάφιο του Εμμανουήλ Ξάνθου
Προσφώνηση του Μεγάλου Διδασκάλου στο κενοτάφιο του Εμμανουήλ Ξάνθου

Οπως κάθε χρόνο, μερίμνη της Στοάς «ΟΣΙΡΙΣ» στις 20.3.2011 τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου, το οποίο βρίσκεται στο Α’  Νεκροταφείο Αθηνών.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, εψάλη ο Εθνικός Υμνος και ο Μέγας Διδάσκαλος και Πρόεδρος του Τεκτονικού Ιδρύματος, αφού κατέθεσε δάφνινο στεφάνι, μεταξύ άλλων είπε και τα ακόλουθα:

«    Οι Τέκτονες Νικόλαος Σκουφάς από την Αρτα, Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο και Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Ιωάννινα, τρεις απλοί και χωρίς τίτλους ή ιδιαίτερη μόρφωση έμποροι, τις καρδιές των οποίων επλημμύριζε, η αγάπη προς την υπόδουλη πατρίδα και η ιδέα της Ελευθερίας, ωραματίσθηκαν μία ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα και αποφάσισαν να διαθέσουν όλες τις δυνάμεις τους προς τον σκοπό αυτό. Προς τούτο, το Νοέμβριο του έτους 1814 ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία, η οποία δανείσθηκε από τον Τεκτονισμό, πολλούς κανόνες της εσωτερικής οργάνωσής τους, τους οποίους προσάρμοσε επιτηδείως, εις το πνεύμα και τους πόθους των Ελλήνων.

«    Ηταν η εποχή κατά την οποία, ο Ναπολέων είχε ηττηθεί, συνθηκολογήσει και εξορισθεί στην Ελβα. Οι φιλελεύθεροι εδιώκοντο. Η Ιερά Συμμαχία, με κύριο εμπνευστή της τον Μέττερνιχ, ήταν η απειλή κάθε φιλελεύθερης ιδέας και επαναστατικής εξέγερσης.

«    Οι τέκτονες όμως φιλικοί ζούσαν στη μαγεία της τεκτονικής μυσταγωγίας. Λογάριαζαν στον ακοίμητο πόθο των Ελλήνων για τη Λευτεριά. Εκαναν όνειρο για την βοήθεια των αδελφών τεκτόνων όλης της Ευρώπης. Και την είχαν. Στρατιές Ελλήνων και ξένων τεκτόνων βοήθησαν παντιοτρόπως την Φιλική Εταιρεία. Ο μύθος της Μυστηριώδους Αρχής, που είχε αναλάβει την Φιλική Εταιρεία, δυνάμωνε τα φτερά των απανταχού Ελλήνων. Ο Ελληνισμός εξεγέρθηκε με αρχηγό τον διακεκριμένο τέκτονα Πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη και η Λευτεριά των Ελλήνων, ανεξαρτήτως του  ποταμού αίματος, που χύθηκε, έγινε πραγματικότητα, χάρις εις την ανδρεία όλων των Ελλήνων, ιδία όμως εις την οργάνωση και τις προσπάθειες των τεκτόνων που ηγήθηκαν της Φιλικής Εταιρείας και της Ελληνικής Επανάστασης. Ας είναι αιωνία η μνήμη των Φιλικών και όλης της στρατιάς των Τεκτόνων και μη , που συνετέλεσαν στην Ελευθερία της Ελλάδος.