ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πρίγκιψ Ανδρέας των Ελλήνων

(02.02.1882 - 03.12.1944)

Του Χ.Ι.

Ο πρίγκιπας και κρατ.·. αδ.·. Ανδρέας γεννήθηκε στην Αθήνα, τέταρτος γιός του βασιλέα Γεωργίου Α’ και της βασίλισσας Όλγας. Το 1901 αποφοίτησε από την Σχολή Ευελπίδων, αφού συµπλήρωσε την εκπαίδευσή του από καθηγητές Πανεπιστηµίου. Εξέµαθε πέντε γλώσσες και υπηρέτησε ως ανθυπίλαρχος στην τότε παραµεθόριο Λάρισα. Την 07.10.1903 ενυµφεύθη την πρισγκίπισσα Αλίκη, απέκτησε πέντε τέκνα µεταξύ των οποίων και τον Φίλιππο, δούκα του Εδιµβούργου και σύζυγο της βασίλισσας Ελισσάβετ Β’ της Αγγλίας.

Πολέµησε στους Βαλκανικούς πολέµους και στην Μικρά Ασία στην πρώτη γραµµή, πήρε το Χρυσό Αριστείο της Ανδρείας. Οι ταραγµένες συνθήκες της εποχής οδήγησαν στην έκπτωσή του από τον βαθµό του αντιστράτηγου, µετά το 1922. Κατά την δίκη του κατέθεσε ο ενδ.·. αδ.·. Νικόλαος Καρβούνης ανταποκριτής της εφηµερίδας “Πολιτεία” στην Μέση Ανατολή και µετέπειτα στέλεχος του ΕΑΜ, της ΠΕΕΑ και του ΚΚΕ: “... Ο πρίγκιπας Ανδρέας ήταν πειθαρχικότατος και υπόδειγµα στρατιώτη. Ουδέποτε έκανε κάτι περισσότερο για τον εαυτό του. Τον είδα πολλές φορές να κοιµάται χάµω χωρίς σκηνή ...”.

Ο πρίγκιψ Ανδρέας υπήρξε µέλος της Στ.·. “Ησίοδος” και των εργαστηρίων “Αλήθεια” και “Σοφία”, ενώ ίδρυσε µε τον αδελφό του πρίγκιπα και κραταιό Χριστόφορο, µέλος της Στ.·. “Ησίοδος” το Ύπατο Συµβούλιο της Σερβίας.