ΜΙΑΟΥΛΗΣ

ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Στοά  «Μιαούλης »  υπ” αριθ. 42 εν Ανατ. Πειραιώς
Ημερομηνία  εγκαθιδρύσεως   28 Μαρτίου 1908
Η Στοά συνεδριάζει κάθε  Τρίτη

 Ιδρυτικά μέλη

Απέργης  Θ. Αραβαντινός  Σ. Αρχανιωτάκης  Γ. Βραίλας  Δ.
Γιαννόπουλος Γ. Ζαφειρόπουλος Μ. Ζολώτας Π. Ισαακίδης Α.
Ιωαννίδης Δ. Καλημέρης Κ. Κοσμής Ά. Λεοντόπουλος Α.
Μανούσος Δ. Μανωλκίδης Κ. Μπινιάρης Δ. Ναυλέρης Κ.
Περιστέρης Χ. Πουρής Μ. Πουρής Π. Ρετιτάγκος Ι.
Ρινόπουλος Μ. Σαουσόπουλος Σ. Σπυρόπουλος Π. Σταθάτος Ε.
Σταθόπουλος Λ.  Χέλμης  Α.    

 

 

 

 

 

 

 

Σύντομο ιστορικό

Η ίδρυση της Στοάς «Μιαούλης» υπ’ αριθ. 42 το 1908, συμπίπτει με την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Τεκτονισμού.  Ο πρώτος Σεβ. της Στοάς και ιδρυτικό μέλος αυτής,  αδ. Χρήστος Περιστέρης ήταν σύζυγος της Αικατερίνης, δισέγγονης του Ανδρέα Μιαούλη του ναύαρχου της Εθνικής Παλιγγενεσίας από τον γιό του Νικόλαο, έτσι η Στοά ξεκίνησε τηλειτουργία της στο σπίτι της οικογενείας Μιαούλη. Από σχετική αναφορά στην τεκτ. εγκυκλοπαίδεια του Κ. Λάσκαρη προκύπτει ότι οι αδ. επέλεξαν για τη νέα Στοά το όνομα «Μιαούλης» , προκειμένου να τιμήσουν την οικογένεια του Ανδρέα Μιαούλη.
Από τους πρώτους χρόνους της ίδρυσης της η Στοά υπήρξε κέντρο κάθε πνευματικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής κίνησης του Πειραιά. Στο ενεργητικό της Στοάς ανήκει η ίδρυση το 1911 της Φιλανθρωπικής Εταιρείας Πειραιώς υπό την προεδρία του μέλους της Στ. «Μιαούλη», μετέπειτα  Ενδοξ . Μεγ. Διδ. Μιλτιάδη Πουρή η οποία επέδειξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση.
Μεταξύ άλλων η Στοά ανέλαβε και το Σωματείο «Νέα Ζωή», ενώ ίδρυσε τα «Κυριακά Σχολεία Εργατιδών», για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Μετά το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων επανάρχισε, πάλι υπό την εποπτεία μελών της Στοάς, η λειτουργία των σχολών η οποία είχε διακοπεί εν τω μεταξύ, ενώ αργότερα η διοίκηση τους μετεβιβάσθηκε σε επιτροπή κυριών της Πειραϊκής Κοινωνίας.
Με την Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα, η Στοά έδειξε την εθνική της διάσταση ερχόμενη μέσω του Ελεονομείου της, αρωγός σε πολλές προσφυγικές οικογένειες, ενώ υποδέχτηκε και περίθαλψε αδ. αδ. από της Στοές της Σμύρνης.
Τον Ιούλιο του 1923 όταν έφθασε στην Ελλάδα η «Πρεσβεία των Φίλων», η γνωστή «Near East Relief», η οποία απαρτίζονταν κυρίως από τέκτονες και κληρικούς , ο τότε Προσθ. Μεγ.Διδ  Μιλτ. Πουρής κλήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση να τους απονείμει τους ανώτατους τεκτ. βαθμούς, καθώς η Αμερικανική Κυβέρνηση απαγόρευε σε αμερικανούς πολίτες να λάβουν παράσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η τελετή αυτή μετά από την συναίνεση του Υπάτου Μεγ. Ταξιάρχου  Παν. Καλογερόπουλου και του Ενδοξ. Μεγ.Διδ. Κων/νου  Αγγελόπουλου , έλαβε χώρα στη Στοά «Μιαούλης»
Μετά από διάφορες βραχυχρόνιες μετεγκαταστάσεις , πάντα μέσα στα όρια του Πειραιά, η Στοά εγκαταστάθηκε  τελικά  το 1930, στο  νέο-ανεγερθέν τότε Τεκτονικό Μέγαρο του Πειραιά , στην  οδό Υψηλάντου 164 Α (τώρα 173 Α) , το οποίο είχε αγοραστεί από τον Συνεταιρισμό Τεκτόνων Πειραιώς, που  είχαν δημιουργήσει αδ. της Στοάς το 1926. Τα  εγκαίνια του Τεκτ. Μεγάρου έγιναν στις 13 Δεκεμβρίου 1930 από τον Ενδοξ. Μεγ. Διδ. αδ. Μιλτ. Πουρή και Επόπτες τους αδ.αδ. Κων. Ζαλοκώστα και Δήμο Πανούτσο, μέλη της Στοάς «Μιαούλης». Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι ο Ενδοξ. Μεγ. Διδ.  Μιλτ. Πουρής είχε καθιερώσει στις 25 Σεπτεμβρίου του 1930 και το Τεκτονικό Μέγαρο Αθηνών !
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή και οι βομβαρδισμοί του Πειραιά το 1941 από τους Γερμανούς  και το 1944 από τους Συμμάχους, με τις τεράστιες καταστροφές και τις εκατόμβες θυμάτων ερήμωσαν τον Πειραιά ! Πολύ σύντομα όμως, μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, παλαιοί τέκτονες των Στοών «Μιαούλης» και «Πίστις» της Ανατ. Πειραιώς ανασυγκρότησαν τις δύο αυτές  Στοές και μαζί με αυτές τον Πειραϊκό Τεκτονισμό. Χάρη στην υποδειγματική λειτουργία των δύο αυτών τεκτ. εργαστηρίων του Πειραιά, διακεκριμένοι Πειραιείς άρχισαν να εισέρχονται στο Τάγμα.
Όταν με τους σεισμούς του 1981 καταστράφηκε ανεπανόρθωτα το Τεκτ. Μέγαρο του Πειραιά, τα δύο αυτά εργαστήρια συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις, υπό τον συντονισμό του «Συνεταιρισμού Στεγάσεως Τεκτόνων Πειραιώς» και με την αρωγή της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος, στην ανέγερση του λαμπρού Τεκτ. Μεγάρου που στεγάζει σήμερα τις Στοές που εργάζονται στην Ανατ. Πειραιώς.
Το 2008 η Στοά γιόρτασε τα 100 χρόνια της λειτουργίας της με μία λαμπρή τελετή και την έκδοση ενός λευκώματος. Την ίδια χρονιά, στις 20 Δεκεμβρίου η Στοά αδελφοποιήθηκε με την Στοά «Πυθαγόρας» υπ’ αριθ. 33 Ανατ. Αμβέρσας (Βέλγιο).
Σήμερα η Στοά «Μιαούλης» υπ’ αριθ. 42 εν Ανατ. Πειραιώς, συνεχίζει με επιτυχία τη λειτουργία της παράγοντας λαμπρό τεκτονικό έργο.

Στοές που ιδρύθηκαν από αδ. της Στ.

Στοά «Ισότης» υπ’ αριθ. 10 εν Ανατ. Πειραιώς (ιδρύθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1882 και λειτούργησε μέχρι 1884, οπότε τέθηκε σε κατάσταση αδράνειας. Ενεργοποιήθηκε μετά από μακριά διακοπή στις 3 Ιουνίου 1991)
Στοά «Φοίνιξ» υπ’ αριθ. 48  εν Ανατ. Πειραιώς    (ετος ιδρ 1910, τέθηκε σε κατάσταση αδράνειας στις 12 Σεπτεμβρίου 1914 και ενεργοποιήθηκε πάλι στις 16 Δεκεμβρίου 1991)
Στοά «Ορφεύς» υπ’ αριθ. 69 εν Ανατ. Αθηνών  (ιδρύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1924 στον Πειραιά όπου λειτούργησε μέχρι το 1925 για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Ανατ. Αθηνών)
Στοά «Πίστις» υπ’ αριθ. 71 εν Ανατ. Πειραιώς     (ιδρύθηκε στις 5 Απριλίου 1926)
Στοά «Σαλαμίς» υπ’ αριθ. 137 εν Ανατ. Πειραιώς     (ιδρύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1995)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης αδ. της Στοάς συμμετείχαν στην ενεργοποίηση της Στοάς

«Τσιμισκής» υπ’ αριθ.  56 εν Ανατ. Αλεξανδρουπόλεως  (ιδρύθηκε το 1920 και τέθηκε σε κατάσταση αδράνειας την 1 Ιανουαρίου 1945. Ενεργοποιήθηκε με τη συμμετοχή και αδ. της Στοάς «Μιαούλης» την 1 Ιανουαρίου 1952)

 

 

 

Αδ. της Στ. που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος

Βουργίδης Νικόλαος Μεγ. Διδ.
Πουρής Μιλτιάδης Μεγ. Διδ.(τιμήθηκε με τον τίτλο του Επιτ.Μεγ.Διδ.)
Αραβαντινός Σπυρίδων Α΄Μεγ. Επ.
Κούτσης Βασίλειος Α΄Μεγ. Επ.
Πέππας Τίτος Α΄Μεγ. Επ.
Περιστέρης Χρήστος Α΄Μεγ. Επ.
Δράκος Διονύσιος Μεγ. Ρητ.
Σταυρόπουλος Γεώργιος Μεγ. Γραμμ.
Πανούτσος Δήμος Μεγ. Ελεον.
Στρατήγης Γεώργιος Μεγ. Βιβλ.
Παλάντιος Αθανάσιος Μεγ. Αρχ. των Φρ.
Ρινόπουλος Μιχαήλ Μεγ. Αρχ. των  Φρ.