ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ

Διάγγελμα υπ’ αρίθμ. 3/2008

Aν:. Αθηνών 2 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3/2008

 

Φίλτατοί μου αδ:. αδ:.

H περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών μας, τελείωσε. Οι θύρες των Τεκτονικών Εργαστηρίων μας άνοιξαν και πάλι για να υποδεχθούν όλους εσάς, που εκφράζετε την αναβίωση του Αξιακού Συστήματος του Ανθρωπισμού και αγωνίζεσθε για την επικράτηση των ακατάλυτων αξιών της Ηθικής, της Αρετής και του Καθήκοντος, όπως μας τις κληρονόμησαν οι Ταγοί του Παγκοσμίου και του Ελληνικού Τεκτονισμού.

Η μέχρι σήμερα πορεία όλων σας, δικαιώνει την ύπαρξη του Τεκτονικού Θεσμού, που είναι προορισμένος να προσφέρει μέσω του Ορθού Λόγου και του Συναισθήματος, την προοδευτική αποκάλυψη της ιδέας της αλήθειας, που διαπνέει ολόκληρο το Τεκτονικό σύστημα και εκφράζεται με την γνώση του Θεού.

Με αυτή τη γνώση, η οποία δεν διδάσκεται, αλλά αποκτιέται με την κάθοδο εις το βάθος της συνειδήσεως του καθενός, ο Τέκτων, ως οντική προσωπικότητα, αλλά και ως ενεργός κοινωνική μονάδα, προορισμένος να ζει «εν κοινωνία» και να τελειοποιείται μέσα σ’ αυτήν, θα γνωρίσει τον εαυτό του και θα αποκτήσει επίγνωση του βάθους του και συνείδηση της αυθεντικότητός του.

Όμως δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε σ’ ένα κόσμο, όπου η Φύσις καταστρέφεται, οι άνθρωποι απανθρωποιούνται και το χρήμα θεοποιείται. Σ’ αυτόν τον κόσμο, ο Τεκτονισμός, ως κοσμοθεωρία και βιοθεωρία, αποτελεί τον τηλαυγή φάρο στον οποίον οι νέοι, που έχουν αγαθή προαίρεση, που είναι απαλλαγμένοι από τον φανατισμό, τις προκαταλήψεις και τον μεσαιωνικό σκοταδισμό, προστρέχουν για να ανεύρουν το Φως της Αγάπης του Ηθικού και του Ωραίου.

Φίλτατοί μου αδ:. αδ:.

Η απερχόμενη Τεκτονική περίοδος υπήρξε εξαιρετικά σημαντική σε πνευματικό έργο, κοινωνική προσφορά και αδελφική συνοχή.

Συνεχίστηκαν οι ανοικτές εκδηλώσεις και εορτάστηκε με πλήρη επιτυχία με την συμμετοχή έξι (6) Μεγάλων Διδασκάλων και πολλών αντιπροσωπειών από όλο τον Κόσμο το Θερινό Ηλιοστάσιο στο ΔΙΟΝ της ΠΙΕΡΙΑΣ.

Εκεί, στη σκιά του Ολύμπου, που είχαν κατά την μυθολογία την κατοικία τους, οι δώδεκα προγονικοί μας Θεοί, κλειδούχοι της φιλοσοφικής σκέψης της αρχαιότητας, με τον παντογενέθλιο Δία στο θρόνο της δεσπόζουσας αιτίας των πάντων, στη γη της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, του ΦΙΛΙΠΠΟΥ και του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, οι Τέκτονες εόρτασαν και εξεδήλωσαν την πίστη τους προς τον Δημιουργό του Ηλιου, προς τον Δημιουργό του Κόσμου, τον Θεό της Αγάπης.

Ετσι δόθηκε η ευκαιρία να υπάρξει η πανθομολογούμενη αναγνώριση ότι οι Τέκτονες παράλληλα με την φιλανθρωπική, κοινωνική και φιλεκπαιδευτική τους δράση που επιτελούν, μέσω του ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αυτόβουλη βελτίωσή τους, στην ελεύθερη και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων μέσα στην Κοινωνία και στην ηθική και πνευματική πρόοδο κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, Εθνικότητος ή θρησκείας.

Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγνώρισε την προσφορά του Τεκτονισμού στις φιλοσοφικές ιδέες του Ανθρωπισμού, τον σεβασμό του προς την Φύση και τον Ανθρωπο και την συμβολή του στο έργο της αναβίωσης των πανανθρώπινων Αξιών του Ελληνισμού και προσεκάλεσε τον Πρόεδρο του Τεκτονικού Ιδρύματος να παραστεί το Σάββατο 12 Ιουλίου στο θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ των ΔΕΛΦΩΝ όπου με λαμπρή επισημότητα απενεμήθη ο τίτλος του HOMO HELLENICUS και τα βραβεία «Πόλις» και «Σοφίης» σε προσωπικότητες από τον Διεθνή Ακαδημαϊκό και Πολιτικό Χώρο.

Δυστυχώς στην λαμπρή αυτή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν μπόρεσα να παραστώ, λόγω της παρουσίας μου με άλλα μέλη του Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς στον γάμο της κόρης του Μεγάλου Ρήτορος Ενδ:. Αδ:. Κωνσταντίνου Πολίτη. Αντιπροσωπεύτηκα όμως επάξια από τον Επίτιμο Μεγάλο Διδάσκαλο και πρώην Πρόεδρο του Τεκτονικού Ιδρύματος Ενδοξ:. Αδ:. Χρήστο Μανέα, τον οποίο και ευχαριστώ.

Φιλτατοί μου αδ:. αδ:.

Ο Τεκτονισμός καθιερώθηκε στην συνείδηση των ανθρώπων για τις αιώνιες ηθικές αξίες και ιδανικά που πρεσβεύει. Σε εμάς εναπόκειται η διαφύλαξίς του και η περαιτέρω προαγωγή του. Και θα το επιτύχουμε εάν γίνει κατανοητό ότι είμεθα «οι λίγοι σπόροι μιας άμετρης σποράς, οι σπόροι ενός ακέραιου λυτρωμού, και φτάνει» για να χρησιμοποιήσω φράσεις του μεγάλου Σικελιανού.

Εύχομαι ολοψύχως σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, ευημερία και πρόοδο.

Μετά του τρ:. αδ:. ασπ:. και αδελφικής αγάπης

Ο ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ

Νίκος Βουργίδης