ΑΡΜΟΝΙΑ

ΑΡΜΟΝΙΑ

Στοά  Αρμονία υπ” αριθ. 118 εν Ανατ. Αθηνών
Ημερομηνία  εγκαθιδρύσεως 24 Ιανουαρίου 1967    

Η Στοά συνεδριάζει κάθε Πέμπτη

Ιδρυτές

Παπάδης Α. Παπανικολάου Α. Καραθανασίου Α.
Ζέρης Α. Θεοδωρίδης Γ. Κελαϊδίτης Γ.
Χατζηανδρέου Ε. Εγγονόπουλος Θ. Βαμβακόπουλος Ρ.
Αν……… Σ.    

 

 

 

 

Σύντομο ιστορικό

Οι ιδρυτές της Στοάς, όλοι τέκτονες απο την Κωνσταντινούπολη, είχαν δει το τεκτονικό  Φώς στις ελληνόφωνες Στοές της Κωνσταντινούπολης «Αλήθεια – Hakikat» και «Ειλικρίνεια- Hulus», οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα παρά τη συρρίκνωση του Ελληνισμού εκεί. Οι τέκτ. αυτοί , μετά την απέλαση τους ή την αναγκαστική φυγή τους απο την Κωνσταντινούπολη λόγω των τεταμένων πολιτικων σχέσεων της γείτονος χώρας με την Ελλάδα εγκαταστάθηκαν μετά το 1964 στην Αθήνα, όπου παρά τα σοβαρά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν προσπαθώντας να στήσουν τη ζωή τους απο την αρχή, δεν παρέλειψαν το τεκτονικό τους έργο και φρόντισαν να υιοθετηθούν σε Στοές της Αθήνας και κυρίως στη Στοά «Πυθαγόρας» υπ’ αριθ. 8.

Λόγω της συνεχούς ροής αδελφών απο την Κωνσταντινούπολη, σύντομα ζήτησαν απο την Μεγ.Στοά της Ελλάδος την έγκριση να ιδρύσουν μία Στοά που θα συγκεντρωνε τους Κωνσταντινουπολίτες τέκτονες. Ο τότε Ενδοξ. Μεγ. Διδ. Αλέξανδρος Τζαζόπουλος, κατανοώντας ότι οι τεκτ. αυτοί, είχαν ιδιαίτερη ανάγκη να μπορούν να συνέρχονται αναμεταξύ τους , ενέκρινε την ίδρυση της νέας αυτής Στοάς .

Οι ιδρυτές της Στοάς επέλεξαν γιά τη νέα Στοά το όνομα «Αρμονία» σε ανάμνηση της  Στοάς «Αρμονία» υπ’ αριθ. 44 που λειτουργούσε Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1909-1934, υπο την Αιγίδα της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος , καθώς πολλά πρόσωπα από το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον είχαν διατελέσει μέλη της Στοάς αυτής.

Στοές που ιδρύθηκαν από αδ. της Στοάς

Στ. «Παύλος Μελάς » υπ” αριθμ. 134 εν Ανατ. Γλυφάδος

 

 

Αδ. της Στοάς που διατέλεσαν μέλη της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος

Σουλιώτης Γ. Μεγ. Θησαυροφύλαξ